Yksinäinen vanhuus

“Kuvittele, että menet illalla yksin nukkumaan, et saa kunnolla nukuttua. Heräät aamulla yksin ja syöt aamiaisen yksin. Käyt yksin kaupassa ja tulet yksin takaisin kotiin. Kaupassakaan kukaan ei puhunut sinulle eikä edes kassa-henkilö huomannut tervehtiä. Kukaan ei kuuntele, ketään ei kiinnosta. Ilta hiipii ja katselet televisiota yksin. Menet taas yksin nukkumaan. Tämä toistuu viikosta toiseen joka päivä. Läheiset toki soittelevat joskus, mutta eivät pääse kyläilemään kuin harvoin.”

Yksinäisyys nousee esiin mediassa säännöllisesti ja nykyään yhä enemmän puhutaan myös vanhusten yksinäisyydestä. Vanhukset voivat olla niin huonossa kunnossa, etteivät he pääse yksin ulos ollenkaan ja vuosien ainoat ulkoilut tulee lääkärikäyntien yhteydessä. Muutama vuosi sitten vuoden geriatri Laura Viikari sanoi, että huonokuntoisen vanhuksen yksin jättäminen on kuin jättäisi kolmevuotiaan lapsen kotiin ja sanottaisiin, että tullaan katselemaan muutaman kerran päivässä 15 minuuttia ja se on siinä.  

 

Mistä yksinäisyys voi johtua?

Yksinäisyys on ihmiselle henkilökohtainen ja usein arka asia. Yksinäisyys tulee useasti huomaamatta ja pikkuhiljaa. Se voi ilmetä lisääntyneenä suruna, ikävänä, ahdistuksena tai jopa fyysisinä oireina. Jokainen kuitenkin kokee yksinäisyyden omalla tavallaan.

Vanhusten yksinäisyyteen voi olla hyvin monia syitä. Usein ikääntyessä lähipiiri ja verkostot pienenevät, ystävät vähenevät, ikääntyvät ja siirtyvät hoivakoteihin. Omat lapset muuttavat kauemmas eivätkä pääse vierailemaan enää niin usein. Erityisen vaikealta yksinäisyys voi tuntua silloin, kun pitkä avioliitto päättyy puolison poismenoon ja koko elämä muuttuu kun toinen ei olekaan enää vierellä. 

Vanhus itse ei välttämättä halua vaivata omia läheisiään ja voi peittää ongelman sanomalla kaiken olevan kunnossa. Yksinäisyyttä ei kuitenkaan pitäisi hävetä eikä myöskään vähätellä. Yksinäisyydellä voi olla hyvinkin suuri vaikutus terveyteen ja kotona pärjäämiseen. Se lisää usein muistihäiriöitä ja heikentää muutenkin terveyttä. Yksinäinen ihminen käy muita useammin lääkärissä, joten myös yhteiskunnan resurssit rasittuvat juuri yksinäisyyden ja sen aiheuttamien terveys- ja mielenterveysvaikutusten seurauksena.

 

Mitä me voimme tehdä asialle?

Vanhuksille on tarjolla paljon erilaisia tapahtumia, ystäväpiirejä, päivätapahtumia, messuja ja vapaaehtoisia ystäviä. Kuitenkin monella ongelmana on se, etteivät he pääse yksin tällaisiin tapahtumiin. Heillä voi olla ongelmia liikkumisen kanssa tai pitkään kotona olemisen jälkeen voi pelottaa lähteä tapaamaan tuntemattomia ihmisiä.

Me haluamme auttaa muun muassa juuri tällaisia ihmisiä, jotka kaipaavat seuraa ja tukea kotoa ulos lähtemiseen. Me voimme lähteä seuraksi ja tueksi erilaisiin tapahtumiin, harrastuksiin tai vaikka tapaamaan vanhoja ystäviä hoivakotiin. Jo yksinkin ystävä auttaa vanhusta ja parantaa elämänlaatua huomattavasti.

Yksi käyntiemme suuri etu on säännöllisyys. Vaikka läheiset kävisivät vanhuksen luona satunnaisesti, tuovat säännölliset käynnit turvaa ja rutineeja elämään. Tällöin myös perheenjäsenet voivat omien vierailujen aikana keskittyä seurusteluun ja läsnäolemiseen, eikä esimerkiksi ikkunoiden pesuun tai lamppujen vaihtoon.  

 

Mitä itse voit tehdä auttaaksesi yksinäistä vanhusta?

Helpoin tapa auttaa on pienet teot kuten naapurin rouvan tervehtiminen rappukäytävässä tai tuntemattoman auttaminen kauppakassien kantamisessa. Jos näet jonkun istuvan yksin puistonpenkillä jää hetkeksi juttelemaan. Kun astut hissiin naapurin kanssa, juttele hänelle äläkä vain jää tuijottamaan omaan puhelintasi.

Jos sinulla on omia läheisiä ketkä kaipaavat seuraa, soita heille tai mene kylään!

Tee se nyt, äläkä huomenna!

Mikäli et pääse läheisesi luo niin usein kuin haluaisit tai läheisesi kaipaa enemmän apua ota meihin yhteyttä niin mietitään yhdessä, miten me voimme auttaa Sinua ja läheisiäsi. Voimme myös auttaa Sinua yhteydenpidossa läheisesi kanssa, kertomalla läheisesi kuulumiset aina käyntien jälkeen! 

 

Pidetään toisistamme huolta, eikä jätetä ketään yksin!

Terveisin, Leena ja Ville